Gevelisolatie

Gevelisolatie, is dat hetzelfde als spouwmuurisolatie? Over het verschil tussen gevelisolatie, buitenisolatie en spouwmuurisolatie.

Gevelisolatie voor uw huis? Waar let u op bij geve...Gevelisolatie is een verzamelnaam voor manieren om de muren van het huis te isoleren.
Er zijn 3 soorten gevelisolatie:
1. Gevelisolatie vanaf de binnenmuren.
2. Gevelisolatie vanaf de buitenmuren.
3. Gevelisolatie in de spouw.

1. Gevelisolatie vanaf de binnenmuren

Binnenisolatie is het type gevelisolatie waarbij isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur wordt aangebracht. Deze vorm van gevelisolatie is relatief goedkoop, maar bespaart minder op uw energierekening dan spouwmuurisolatie. Het rendement van deze vorm van gevelisolatie is lager. Het kost ook meer moeite: binnen zijn er meer obstakels, en de elektriciteitsvoorzieningen moeten vaak aangepast worden.

Binnenmuren isoleren zelf doen?

Deze vorm van gevelisolatie kunt u zelf uitvoeren. In de bouwmarkt kunt u glaswol, steenwol en piepschuim platen kopen. U maakt een voorzetwand; tussen de muur en de voorzetwand komt het isolatiemateriaal; de wand werkt u af met gipsplaten.
Dun isolatiemateriaal geeft minder ruimteverlies. Pas op voor vochtproblemen bij de aansluiting op de binnenmuur, de vloer en het plafond. Het is meestal verstandig om materiaal te gebruiken met een dampremmende laag. Richt die laag altijd naar de binnenkant van de kamer.

Besparing gevelisolatie binnenkant

Door gevelisolatie aan de binnenzijde kunt u jaarlijks bijna 8 m3 gas besparen per m2 binnenmuur. Brengt u de gevelisolatie zelf aan, dan heeft u de kosten er in ongeveer 3 jaar uit.

2.  Gevelisolatie vanaf de buitenmuren

Gevelisolatie aan de buitenkant heet ‘buitenisolatie’. Sommige isolatiebedrijven gebruiken het woord gevelisolatie alleen voor buitenisolatie, omdat ze de buitengevel isoleren. Helemaal zuiver is deze benaming van gevelisolatie niet. Gevelisolatie kan namelijk ook spouwmuurisolatie of binnenisolatie zijn.

Buitenisolatie levert net als spouwmuurisolatie veel energiebesparing op. Buitenisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie. Bij deze vorm van gevelisolatie wordt isolatiemateriaal buiten op de muren aangebracht. De isolatie wordt afgewerkt met pleisterwerk of gevelbekleding.

Vergunning gevelisolatie

Deze manier van gevelisolatie verandert het uiterlijk van de woning. Daarvoor is meestal een vergunning van de gemeente nodig. Dat kan een probleem zijn bij monumentale panden, maar ook bij rijtjeshuizen of 2-onder-1 kap woningen. Bij de laatste twee is gevelisolatie van de zij- of achtergevel vaak wel mogelijk.
Gevelisolatie kunt u het beste aan een professioneel isolatiebedrijf overlaten.

Besparing gevelisolatie buitenmuren

Met gevelisolatie aan de buitenkant kunt u jaarlijks bijna 10 m3 gas besparen per m2 binnenmuur.  Deze vorm van gevelisolatie is het duurst. U verdient uw investering in ongeveer 10 jaar terug.

3. Gevelisolatie van de spouw

Gevelisolatie in de spouw is spouwmuurisolatie. Een spouwmuur is een binnen- en een buitenmuur met daartussen een luchtruimte. Deze spouw kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Dit soort gevelisolatie gaat de hele levensduur van het huis mee.
Spouwmuurisolatie is meestal binnen één dag aangebracht. Met deze vorm van gevelisolatie verdient u uw investering het snelst terug door besparing op uw energierekening.

Is uw huis tussen 1920 en 1980 gebouwd?

Dan is spouwmuurisolatie de meest interessante vorm van gevelisolatie. Oudere woningen hebben geen spouw en nieuwere woningen hebben vaak al spouwmuurisolatie. Bent u geïnteresseerd in deze vorm van gevelisolatie? Bekijk de checklist! En ontdek of uw huis is geschikt. Is uw huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Bekijk checklist: is uw huis geschikt?

Besparing spouwmuurisolatie

Met spouwisolatie bespaart u per jaar ongeveer 9 tot 11 m3 gas per m2 muur. Een gemiddeld huishouden bespaart met spouwmuurisolatie zo’n € 440 per jaar aan energiekosten.
De kosten verdient u in ongeveer 3 tot 5 jaar terug. Zelfs zonder subsidie voor isolatie.
Gevelisolatie besparing

Overzicht gevelisolatie

 • Binnenmuren gevelisolatie:

Met binnenisolatie kunt u jaarlijks 8 m3 gas per m2 gevel besparen. Brengt u de isolatie zelf aan, dan verdient u de kosten in ongeveer 3 jaar terug.

 • Buitenmuren gevelisolatie:

Met buitenisolatie bespaart u 10 m3 per m2 gevel.  De investering verdient u in ongeveer 10 jaar terug.

 • Spouwmuurisolatie:

Met spouwmuurisolatie bespaart u 9 tot 11 m3 per m2 gevel. De kosten zijn in 3 tot 5 jaar terugverdiend.

Type isolatie Besparing per m2 gevel  
Terugverdientijd
Gevelisolatie: binnenzijde       8 m3  3 jaar (zelf doen)
Gevelisolatie: buitenzijde 10 m3  10 jaar
Gevelisolatie: spouwmuur 9 -11 m3 3-5 jaar

Gevelisolatie vergelijken

Spouwmuurisolatie is vaak de meest aantrekkelijke vorm van gevelisolatie. Met spouwmuurisolatie bespaart u veel op uw energierekening en verdient u de investering snel terug.

Wat is het beste isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie? In ‘Vergelijk spouwmuurisolatie’ kunt u isolatiemateriaal vergelijken op isolatiewaarde, prijs/ prestatie, geluidsisolatie en meer.

Vergelijk spouwmuurisolatie


Is er subsidie gevelisolatie?

Een vorm van isolatie subsidie is het verlaagde 6% btw-tarief voor gevelisolatie. Daar kunt u nu van profiteren. Over het arbeidsloon van gevelisolatie wordt geen 21%, maar slechts 6% btw berekend. Aan deze gunstige regeling is een aantal voorwaarden verbonden.
Bekijk voorwaarden 6% BTW-tarief

Kijk voor uitgebreide informatie over landelijke, provinciale of gemeentelijke isolatie regelingen bij subsidie isolatie

Geen subsidie gevelisolatie

Maar zelfs zonder subsidie: isolatie is een goed besluit. Voor uw energierekening, uw comfort en voor het milieu. De terugverdientijd blijft verrassend kort.
De kosten voor gevelisolatie bedragen ongeveer € 15 per m2.
De besparing is € 4,50 per m2. Daardoor verdient u het via de energierekening in 3 tot 5 jaar terug.

Beste gevelisolatie

Wilt u weten wat de beste gevelisolatie is voor uw huis? Doe dan de Advieswijzer. Dan ontdekt u alles over het isoleren van de spouwmuren:

 • Hoeveel bespaart u met spouwmuurisolatie?
 • Wat is de beste soort isolatiemateriaal?
 • Wat gaat spouwmuurisolatie kosten?
 • Bij wie vraagt u spouwmuurisolatie offertes aan; hoe vergelijkt u die?
 • Welke vragen stelt u aan de isolatie adviseur? En nog veel meer!

Start de Advieswijzer

Gevelisolatie? Vraag offertes aan

Wij adviseren om 3 offertes aan te vragen bij verschillende, erkende isolatiebedrijven. Via Info&Advies.nl kunt u dat met 1 aanvraag doen. Gratis en vrijblijvend. Zo kunt u goed de adviezen, de isolatiematerialen, voorwaarden en de spouwmuurisolatie kosten vergelijken.

Wij hebben gespecialiseerde en kwalitatief goede isolatiebedrijven voor u geselecteerd. Deze isolatiebedrijven zijn aangesloten bij de VENIN en beschikken over KOMO-certificaten.

Vraag offertes aan


U ontvangt direct de handige, gratis MINIGIDS spouwmuurisolatie met daarin o.a.:

 • Tips om offertes te vergelijken
 • Vragenlijst om aan het isolatiebedrijf te stellen

Daarom Info&Advies.nl

 • Onafhankelijk
 • Objectief
 • Advies van experts
 • Complete informatie
 • Gratis offertes op maat" Ik heb alles gevonden, zo kon ik de beste spouwmuurisolatie kiezen voor mijn huis. Heel fijn!"
Dhr. van Bommel, Eindhoven

Welke isolatie voor u?

Met de Advieswijzer weet u het.

 • Wat is de beste isolatie voor u?
 • Wat kost spouwmuurisolatie?
 • Hoeveel gaat u besparen?
Doe de Advieswijzer

Offertes bij wie?

U heeft interesse in isolatie. Bij wie
vraagt u offertes aan? Info&Advies.nl heeft alle isolatiebedrijven zorgvuldig geselecteerd.

Vraag nu 3 offertes aan


Ontvang direct de gratis handige MINIGIDS spouwmuurisolatie.