Akkoord woningmarkt en isolatie

In politiek Den Haag is een akkoord om de woningmarkt te stimuleren. Wat betekent dit voor spouwmuurisolatie?

In het akkoord is onder andere het volgende vastgelegd:

1. Verlaging van het BTW tarief 

Voor verbouwingen en renovatie is het BTW-tarief omlaag van 21% naar 6%.


2. Oprichting fonds voor energiebesparing

Er is een fonds om energiebesparing te stimuleren in de bestaande bouw. Dit is geen subsidie maar een zogenaamd “revolverend fonds”. Via het fonds kun je een lening afsluiten voor energiezuinige investeringen in je woning. Een “revolverend fonds” leent dus geld uit, dat weer terugbetaald moet worden. Meestal inclusief rente. Het terugbetaalde geld kan weer opnieuw worden uitgeleend. Zo houdt het fonds zichzelf in stand.

Wat betekent verlaging van het BTW tarief voor isolatie?

Voor verbouwingen en renovatie is het BTW-tarief omlaag van 21% naar 6%. Voor isolatie geldt al enkele jaren een speciale BTW-regeling. Voor de arbeidskosten van isolatie geldt al het lage BTW-tarief van 6%.  En als de materiaalkosten een klein deel uitmaken van het totaal, dan vallen die ook onder het tarief van 6% BTW. Vaak is dat zo. Voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie heeft deze BTW-maatregel daarom geen extra effect. Het was al interessant.

Wat betekent het fonds energiebesparing voor isolatie?

De kosten van isolatie wordt door woningeigenaren al jaren veel te hoog ingeschat. Voor een 2-onder-1-kap zijn de kosten voor spouwmuurisolatie ongeveer € 1.500. De spouwmuurisolatie kosten voor een tussenwoning zijn nog lager: gemiddeld € 900.

In 3 tot 5 jaar zijn de spouwmuurisolatie kosten terugverdiend. Het fonds kan dus helpen als je niet direct beschikt over de financiële middelen. Daarmee wordt isolatie voor een grotere groep woningbezitters bereikbaar. Het is nog even afwachten wat de leenvoorwaarden worden.

Isoleren helpt veel

Uit de statistieken blijkt dat er bijna 4 miljoen huizen in ons land zijn die nog geen vloerisolatie hebben. Daarnaast hebben ruim 2 miljoen huizen geen spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie bespaart tot 30% op je gasrekening. Vloerisolatie bespaart 10-15%. Het is een dag geregeld.
Energie besparen is dus gemakkelijker en goedkoper dan je denkt. En je verdient het snel terug. Wat goed is voor het milieu blijkt ook uitstekend voor je portemonnee.

Meer spouwmuurisolatie nieuws

Daarom Info&Advies.nl

  • Onafhankelijk
  • Objectief
  • Advies van experts
  • Complete informatie
  • Gratis offertes op maat" Ik heb alles gevonden, zo kon ik de beste spouwmuurisolatie kiezen voor mijn huis. Heel fijn!"
Dhr. van Bommel, Eindhoven

Welke isolatie voor u?

Met de Advieswijzer weet u het.

  • Wat is de beste isolatie voor u?
  • Wat kost spouwmuurisolatie?
  • Hoeveel gaat u besparen?
Doe de Advieswijzer

Offertes bij wie?

U heeft interesse in isolatie. Bij wie
vraagt u offertes aan? Info&Advies.nl heeft alle isolatiebedrijven zorgvuldig geselecteerd.

Vraag nu 3 offertes aan


Ontvang direct de gratis handige MINIGIDS spouwmuurisolatie.